You are currently viewing 21/9 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ – Αλόη και κρόκος κατά του Αλτσχάιμερ

21/9 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ – Αλόη και κρόκος κατά του Αλτσχάιμερ

Η άνοια (“ἀ” στερητικό + “νοῦς”) είναι μια σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας (απώλεια μνήμης). Κάνει την εμφάνισή της συνήθως μετά την ηλικία των 65 ετών (περίπου 5% των ατόμων άνω των 65 ετών εμφανίζει τη νόσο) ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάνει την εμφάνισή της πριν από την ηλικία των 65 ετών, οπότε και ονομάζεται «άνοια πρώιμης έναρξης». Η πιο συχνή μορφή άνοιας -που αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο ζωής- είναι το Αλτσχάιμερ.
 

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Κάθε χρόνο λοιπόν στις 21 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ (Alzheimer), με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, καθώς και την καταπολέμηση του στίγματος για τη νόσο. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών (της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης).
 

Αλόη και κρόκος κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Το θέμα «Αλόη και κρόκος κατά της νόσου Αλτσχάιμερ» έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο ερευνών μαζί με μια σειρά φυτικών προϊόντων που υπόσχονται βελτίωση στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ),

Στο πλαίσιο αυτό, η Kaloe σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και την Ελληνική Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer Hellas) διεξάγει έρευνα που αφορά στις ευεργετικές επιδράσεις που έχει στη νόσο ο συνδυασμός:

 • της αλόης βέρα από καλλιέργειες της Kaloe στην Κρήτη
 • με τον άγριο, μη καλλιεργήσιμο κρόκο, ο οποίος φύεται, μεταξύ άλλων και στα ψηλά βουνά της Κρήτης.

Επικεφαλής της έρευνας είναι η καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer, Μαγδαληνή Τσολάκη.

Ειδικότερα, εδώ και περίπου ένα έτος διεξάγονται κλινικές μελέτες, τα πορίσματα των οποίων καταδεικνύουν πολύ θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο της νόσου.

Μάλιστα, η εταιρεία μας έχει δημιουργήσει το προϊόν Kaloe Gel Αλόης με Ελληνικό Άγριο Κρόκο που συμβάλλει στην αντιμετώπιση τoυ Αλτσχάιμερ.

Βρισκόμαστε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου προκειμένου να δώσουμε περαιτέρω πληροφόρηση για το εν λόγω θέμα. Μπορείτε λοιπόν να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email info@kaloe.gr
 

Συμπτώματα Αλτσχάιμερ

Αν και ο μνήμη όλων μας επηρεάζεται καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης. Η απώλεια μνήμης είναι τυπικά ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου.

Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο στα αρχικά στάδιά της επιπλέον των προβλημάτων μνήμης:

 • Χάνεται σε γνωστά μέρη
 • Αντιμετωπίζει προβλήματα με τον χειρισμό χρημάτων και την πληρωμή λογαριασμών
 • Κάνει επαναλαμβανόμενα την ίδια ερώτηση
 • Του παίρνει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες. (π.χ ντύσιμο, ντουζ κλπ)
 • Εμφανίζει μειωμένη κριτική σκέψη
 • Χάνει πράγματα (π.χ κλειδιά) ή τα αφήνει σε ασυνήθιστα μέρη (π.χ ψυγείο)
 • Εμφανίζει αλλαγή στη διάθεση και αλλοιώσεις στην προσωπικότητα (π.χ βαθιά μελαγχολία)

Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Πρόκειται δηλαδή για μια νόσο που δεν αφορά μόνο τους δεκάδες εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, αλλά και τις οικογένειές τους, που γίνονται συνοδοιπόροι στη δύσκολη αυτή πορεία.
 

Η άνοια σε αριθμούς

 • Κάθε τρία δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο περιστατικό άνοιας παγκοσμίως.
 • Μέχρι το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο.
 • 1 στους 5 ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας.
 • Στη χώρα µας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από άνοια και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά χρόνο με τον χρόνο.