You are currently viewing Αλόη Βέρα: Πώς μπορεί να βοηθήσει την επιδερμίδα

Αλόη Βέρα: Πώς μπορεί να βοηθήσει την επιδερμίδα

Η αλόη βέρα είναι ένα πανάρχαιο και μοναδικό φυτό, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει σημαντικές θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Το τζελ της, το οποίο βρίσκεται στα σκληρά, χυμώδη και σαρκώδη φύλλα της, περιέχει 200 και πλέον θρεπτικά συστατικά.

Πρόκειται για βιολογικά – ενεργά – θρεπτικά συστατικά, τα οποία συνυπάρχουν και αλληλοενισχύονται, έτσι ώστε να αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο υγείας για την πρόληψη και επιδιόρθωση βλαβών, καθώς και τη βελτίωση αισθητικών και οργανικών προβλημάτων. Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα και άλλα πολλά περιέχονται στο τζελ της αλόης, τα οποία λειτουργούν ως ομάδα και απορροφώνται στο σύνολό τους από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο χυμός της αλόης χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για διάφορους σκοπούς που αφορούν την υγεία του ανθρώπινου σώματος, ώστε όχι άδικα οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ονομάσει το συγκεκριμένο φυτό ως «το φυτό της αθανασίας». Επίσημα όμως οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του φυτού επικυρώθηκαν το 1959 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των HΠA (FDA).

Κάθε οργανισμός παίρνει από την αλόη αυτά ακριβώς τα συστατικά που έχει ανάγκη (αυτά δηλαδή που του λείπουν) και τα υπόλοιπα αποβάλλονται χωρίς να επιβαρύνουν το σώμα μας.

Σε ό,τι αφορά την επιδερμίδα:

1. Η αλόη βέρα μπορεί να ελέγξει την ακμή και τα σπυράκια, να καταπολεμήσει την φλεγμονή και να μειώσει την δραστηριότητα των βακτηρίων στους πόρους.

2. Μπορεί να ενισχύσει την επούλωση των πληγών, βελτιώνοντας την κυκλοφορία, περιορίζοντας την βακτηριακή δράση και προστατεύοντας τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα.

3. Δρα ως ισχυρό αντιγηραντικό, καθώς περιέχει μια πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων της β-καροτίνης και της βιταμίνης C και Ε), που συμβάλλουν στο να βελτιωθεί η φυσική σφριγηλότητα του δέρματος.

4. Αντιμετωπίζει το ηλιακό έγκαυμα μέσω της ισχυρής θεραπευτικής δραστικότητας που έχει στο επιθηλιακό επίπεδο του δέρματος, δηλαδή στο στρώμα των κυττάρων που καλύπτει το σώμα. Δρα ως προστατευτικό στρώμα πάνω στο δέρμα και συμβάλλει στην αναπλήρωση της υγρασίας του.

5. Συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωση του δέρματος, χωρίς να δίνει μια αίσθηση λιπαρότητας στο δέρμα και αυτό την κάνει ιδανική για όσους έχουν ήδη λιπαρή επιδερμίδα. Για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν μακιγιάζ, η αλόη βέρα δρα ως ενυδατικό και κάνει ιδιαίτερα καλό στο πρόσωπο όταν εφαρμόζεται πριν από τη χρήση μέικ-απ. Για τους άνδρες το τζελ της αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για μετά το ξύρισμα, αφού μπορεί να θεραπεύσει τα μικρά κοψίματα που προκαλούνται από αυτό.

6. Αντιμετωπίζει την ακμή, καθώς το τζελ της αλόης περιέχει δύο ορμόνες, την αυξίνη και τη γιβερελίνη, που συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών, ενώ έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τη φλεγμονή του δέρματος. Η γιβερελίνη ενεργεί ως αυξητική ορμόνη και διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Επιτρέπει στο δέρμα να επουλωθεί γρήγορα και φυσικά με ελάχιστες ουλές. Η αλόη είναι κατευναστική ουσία και μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, τα σπυράκια και τη φαγούρα.

7. Μειώνει τις ραγάδες. Όταν το δέρμα τεντώνει πολύ και πολύ γρήγορα (λόγω εγκυμοσύνης ή από την απότομη αλλαγή στο σωματικό βάρος) η ελαστικότητά του μπορεί να καταστραφεί, δημιουργώντας τις ραγάδες. Αυτά τα σημάδια εμφανίζονται λόγω πληγών στα εσωτερικά στρώματα του δέρματος.

Η αλόη βέρα είναι ιδανική για κατανάλωση από όλους, πλην όμως από εγκύους, θηλάζουσες μητέρες και παιδιά κάτω των 7 ετών. Η λήψη της θα πρέπει επίσης να γίνεται με τη σύμφωνα γνώμη του γιατρού όταν υπάρχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Σε ό,τι αφορά την τοπική χρήση στο δέρμα, το τζελ αλόης είναι ασφαλές, δεν θα πρέπει όμως να χρησιμοποιείται σε ανοιχτά ή βαθιά τραύματα.