You are currently viewing Ο συνδυασμός αλόης και κρόκου στη μάχη της νόσου Αλτσχάιμερ

Ο συνδυασμός αλόης και κρόκου στη μάχη της νόσου Αλτσχάιμερ

Στο επίκεντρο ερευνών για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια μία σειρά φυτικών προϊόντων, που υπόσχονται βελτίωση στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ).

Μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε η ημερήσια χορήγηση κρόκου στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου ατόμων με ΗΝΔ, οι επιστήμονες ερευνούν την επίδραση που ενδέχεται να έχει το αγουρέλαιο, το τσάι του βουνού και ο συνδυασμός αλόης και κρόκου.

Τις έρευνες αυτές διεξάγει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer Hellas).

Δεδομένου ότι οι μελέτες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο αφορούν φαρμακευτικές ουσίες που ανεβάζουν το κόστος για την αντιμετώπιση της νόσου, η στροφή σε φυτικά προϊόντα θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδειχθεί πιο οικονομική, σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνών, καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη,

«Εδώ και δύο-τρία χρόνια ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της ήπιας νοητικής διαταραχής με φυτικά προϊόντα. Έχοντας υπόψη ότι οι μελέτες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο είναι με μονοκλωνικά αντισώματα, που ανεβάζουν το κόστος για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν πια σε ένα τέτοιο μεγάλο κόστος, σκεφτήκαμε να κάνουμε μελέτες με φυσικά προϊόντα έτσι ώστε να δούμε αν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα, και εφόσον έχουμε, δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσολάκη. «Θα χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος για να βγάλουμε συμπεράσματα», πρόσθεσε.

 

Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα είναι ένα πανάρχαιο φυτό, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει σημαντικές θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Το τζελ της, το οποίο βρίσκεται στα σκληρά, χυμώδη και σαρκώδη φύλλα της, περιέχει 200 και πλέον θρεπτικά συστατικά.

«Παντρεύοντας» την αλόη με το άγριο σαφράν και τις αντίστοιχες δράσεις της, καθώς πρόκειται για φυσικό εκχύλισμα και όχι για χρωστική προσθήκη, ο χυμός διατηρεί ακέραιες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η αλόη, ενώ σε αυτές προστίθενται και εκείνες του σαφράν.

Η αλόη σαν φυσικός χυμός λαμβανόμενος καθημερινά στην κατάλληλη ποσότητα, βοηθάει στην πρόληψη, αποκατάσταση ή καταπράυνση περίπου 100 διαφορετικών ασθενειών.

Είναι ιδανική για χορτοφάγους, καπνιστές, αθλητές, άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα, αλλά επίσης και για όσους λαμβάνουν φάρμακα. Η χρήση της πάντως όταν υπάρχει χρόνιο πρόβλημα υγείας οφείλει να γίνεται με τη σύμφωνα γνώμη του γιατρού.

 

Αλόη – Σαφράν

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κρόκος ως βότανο βοηθάει στην πέψη, ανακουφίζει από στομαχόπονους, μπορεί να αντιμετωπίσει το φούσκωμα και ρυθμίζει τη γαστρεντερική λειτουργιά, ενώ η ανάμειξη του με το μέλι συμβάλει στον καθαρισμό των νεφρών και της ουροδόχου κύστης από πέτρες που μπορεί να υπάρχουν.

Η χρήση του κρόκου στη διατροφή αναζωογονεί και βελτιώνει την επιδερμίδα του δέρματος, αντιμετωπίζει την ακμή, ανακουφίζει από τα εγκαύματα και τις κράμπες, βελτιώνει την όραση, την μνήμη, την πνευματική διαύγεια και την εγκεφαλική, τη κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τη χοληστερίνη.

Λειτουργεί επίσης ως αντικαταθλιπτικό αντιμετωπίζοντας τη μελαγχολία, τις νευρικές διαταραχές και βοηθά στη θεραπεία της υστερίας και των νευρικών σπασμών σε κρίσεις άσθματος.

Ο κρόκος λέγεται ακόμη ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες, τονώνει τη σεξουαλική δραστηριότητα και βελτιώνει τη στύση.

Τέλος, έχει διαπιστωθεί πως διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ έχει και αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Παρόμοιες μελέτες και έρευνες έχουν ανατεθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη και εν αναφορά με τον άγριο, μη καλλιεργήσιμο, κρόκο, ο οποίος φύεται, μεταξύ άλλων και στα υψηλά βουνά της Κρήτης με βάση δε τον οποίο η εταιρεία μας έχει δημιουργήσει το νέο προϊόν της: Kaloe Gel Αλόης με Ελληνικό Άγριο Κρόκο.

Τα πορίσματα των μελετών και ερευνών αυτών πιθανολογείται ότι θα επιβεβαιώσουν τις ευεργετικές επιδράσεις του αγρίου κρόκου στην υγεία και ειδικότερα στους ιδίους τομείς στους οποίους δρα ευεργετικά και ο καλλιεργήσιμος κρόκος. Άλλωστε το φυσικό είναι αυθεντικότερο!