Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι το τι πρέπει να κάνουν για την εμμηνόπαυση. Είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός που όλες θα αντιμετωπίσουν, και τα συμπτώματα κυμαίνονται από δυσάρεστα και ενοχλητικά έως πολύ οδυνηρά.
Η εμμηνόπαυση επιφέρει βαθιές αλλαγές στην παραγωγή ορμονών και στην ισορροπία του σώματος μιας γυναίκας, ιδιαίτερα δε μείωση στην παραγωγή του οιστρογόνου – ορμόνη υπεύθυνη για τη ρύθμιση μεγάλου μέρους του αναπαραγωγικού κύκλου – και προγεστερόνης που επίσης εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία.
Οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 40 και 60, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις περίπου στα 50. Μερικές ασυνήθιστες συνθήκες μπορεί να την φέρουν πολύ νωρίς, καθώς επίσης και μερικοί τύποι γυναικολογικών χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η υστερεκτομή με αφαίρεση ωοθηκών. Στις καπνίστριες έρχεται περίπου 2 χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.
Οι σταδιακές μεταβολές στην παραγωγή ορμονών επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα, το οποίο και ρυθμίζουν πριν την εμμηνόπαυση. Όταν αρχίζουν, πολλές γυναίκες βιώνουν αλλαγές στους μηνιαίους κύκλους τους. Οι περίοδοι έρχονται νωρίτερα, ενίοτε δε, είναι πιο βαριές ή και παραλείπονται. Αυτά μπορεί να αρχίσουν αρκετά χρόνια πριν την παύση. Εκτός από τις αλλαγές αυτές μπορεί να υπάρξουν και άλλες επιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι μερικές γυναίκες δεν έχουν κανένα πρόβλημα, οι περισσότερες έχουν κάποιες δυσκολίες και σε ένα σημαντικό ποσοστό διαταράσσεται η φυσιολογική τους ζωή.
Οι εξάψεις είναι πολύ συχνές, ιδιαίτερα τη νύχτα. Προκαλούν ξαφνική ερυθρότητα του προσώπου και του λαιμού που μπορεί να περιλαμβάνει και εφίδρωση. Παρόλο που διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, πολλές γυναίκες αισθάνονται άβολα, ενώ όταν συμβαίνουν το βράδυ παρεμβαίνουν στον κύκλο του ύπνου και μπορεί να προκαλέσουν χρόνια αϋπνία. Ο κολπικός ιστός έχει την τάση να εκλεπτύνεται και χάνει την λιπαντική του ικανότητα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή ακόμα και πραγματικό πόνο κατά τη συνουσία και να οδηγήσει στην αποφυγή του σεξ. Σημαντικό μειονέκτημα για παντρεμένες γυναίκες με ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή.
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει διαφορετικές μορφές αλλά και με πολλά περιστατικά παρενεργειών. Η βοτανική εναλλακτική λύση συχνά αγνοείται από τους γιατρούς και δεν είναι πλήρως κατανοητή από το ευρύ κοινό. Υπάρχει μια εναλλακτική λύση στα χημικά φάρμακα της ορμονικής υποκατάστασης, που βασίζεται στην χρήση βοτάνων που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από διάφορες εθνότητες.
Βότανα που χρησιμοποιούνται με επιτυχία στην εμμηνόπαυση για την ομαλοποίηση του ορμονικού συστήματος είναι:
Pfaffia Paniculata – πρόκειται για παραδοσιακά χρησιμοποιούμενο φυτό στην περιοχή του Αμαζονίου και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία προβλημάτων εμμηνόπαυσης και για την αντιμετώπιση του προ-εμμηνορροϊκού συνδρόμου. Τα δραστικά συστατικά του είναι τα φυτο-οιστρογόνα σιτοστερόλη και στιγμαστερόλη, τα οποία φέρονται ότι βελτιώνουν την ορμονική ισορροπία στις γυναίκες. Επίσης βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αναστέλλουν καρκινικά κύτταρα, διευκολύνουν την κυτταρική οξυγόνωση και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Aloe Vera – έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως ρυθμιστής του κύκλου, αν και είναι περισσότερο γνωστή για την θεραπεία εγκαυμάτων και για την ενυδάτωση του δέρματος. Είναι αποτελεσματική ως αναστολέας των όγκων και ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.
Έλαιο Νυχτολούλουδο – όπως όλα τα λιπαρά οξέα, παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό, καθώς επηρεάζει την παραγωγή ορμονών, την υγεία του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Ρυθμίζει τη μεταφορά χοληστερόλης, τη διάσπαση και απομάκρυνσή της από τον οργανισμό και είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων. Οι εξαιρετικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες οφείλονται στη δυνατότητά του να δρα τόσο στη μεμβράνη των κυττάρων όσο και στο εσωτερικό τους. Επιπλέον μπορεί να αναγεννήσει και να επανακυκλώσει τόσο τα αντιοξειδωτικά που διαλύονται στο νερό (υδατοδιαλυτά), όσο και αυτά που δεν διαλύονται (λιποδιαλυτά).
Siberian Ginseng – έχει προσαρμογόνες ιδιότητες, είναι καταπραϋντικό και χαλαρωτικό και οδηγεί στην ομαλή λειτουργία του ύπνου.
Atriplex Halimus – συμπεριλαμβάνεται στο σκεύασμα λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ιχνοστοιχείων σε φυσικές οργανικές μορφές, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα λείψουν οι θρεπτικές αυτές ουσίες από την εμμηνοπαυσιακή γυναίκα.
Επίσης βιολογικές ουσίες όπως η Βιταμίνη Ε, το Σελήνιο, η Βιταμίνη C και το Παντοθενικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην εμμηνόπαυση.
Ένας τέτοιος συνδυασμός βοτάνων με προσθήκη βιταμινών και μετάλλων λειτουργεί ως ορμονικός ρυθμιστής κατά των εμμηνορρυσιακών διαταραχών, κινητοποιώντας τις ορμονικές λειτουργίες.