You are currently viewing Πώς συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού η πόσιμη αλόη;

Πώς συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού η πόσιμη αλόη;

Γράφει ο Αθανάσιος Τσιούδας, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Η αλόη εμφανίστηκε στον ιατρικό κόσμο πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι εφαρμογές της ήταν ποικίλες σε πολλούς πολιτισμούς σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Κάθε χρόνο, η αξία της αλόης είναι περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά.

Τα ζεστά και ξηρά κλίματα είναι τα πιο κατάλληλα για την καλλιέργεια αυτού του φυτού, γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη εμφάνισή του στην Ινδία ή την Αφρική. Τα οφέλη στην υγεία από την αλόη είναι ευρέως γνωστά για αιώνες, ακόμα και πριν η σύγχρονη επιστήμη ρίξει φως σχετικά με τη διατροφική της αξία.

Στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται ως πηγή λειτουργικών τροφίμων και ως συστατικό σε άλλα προϊόντα διατροφής. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και βασικά μέταλλα που είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, όπως βιταμίνες Α, C, E, B1, B6, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Περιέχει επίσης 20 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων 7 από τα 8 απαραίτητα.

 

Βιταμίνες
 • Βιταμίνη Α (β-καροτένιο): Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την όραση, την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.
 • Βιταμίνη C: Εμπλέκεται στην υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη σύνθεση του κολλαγόνου και στην επιδιόρθωση των πληγών.
 • Βιταμίνη Ε: Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 • Βιταμίνη Β-12: Εμπλέκεται στην υγιή γνωστική λειτουργία, στη γήρανση του εγκεφάλου, στη σύνθεση του DNA και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 • Φολικό οξύ: Συμβάλλει στη μετατροπή των αμινοξέων και στον σχηματισμό DNA.

 

Ιχνοστοιχεία
 • Ασβέστιο: Βοηθάει στην αντοχή των οστών, στη συστολή των μυών και στις μεταβολικές λειτουργίες.
 • Χρώμιο: Βοηθάει στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και τις ανοσολογικές λειτουργίες.
 • Χαλκός: Βοηθάει στην απελευθέρωση ενέργειας, στην ανάπτυξη ορισμένων ιστών και στη μετάδοση νευρικών παλμών.
 • Σελήνιο: Συμβάλλει στην ανοσολογική άμυνα, όπως η ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και του κυτταρικού θανάτου.
 • Μαγνήσιο: Συμβάλλε στην λειτουργία εκατοντάδων ενζύμων συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης, τη σύνθεση πρωτεϊνών, την ισορροπία του ασβεστίου και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
 • Κάλιο: Ασχολείται με τα νευρικά ερεθίσματα, τους μυς και τις συστολές της καρδιάς.
 • Νάτριο: Βοηθάει στη μυϊκή λειτουργία και τους νευρικούς παλμούς.
 • Ψευδάργυρος: Ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον μεταβολισμό.

 

Ένζυμα

Η αλόη βέρα περιέχει τουλάχιστον οκτώ διαφορετικούς τύπους ενζύμων όπως είναι η αλλινάση, η αλκαλική φωσφατάση, η αμυλάση, η βραδυκινάση, η καρβοξυπεπτιδάση, η καταλάση, η κυτταρινάση, η λιπάση και η υπεροξειδάση. Μερικά από αυτά τα ένζυμα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να διασπά τα θρεπτικά συστατικά στον πεπτικό σωλήνα.

Κατά της φλεγμονής

Η αλόη περιέχει αρκετές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως σαλικυλικό οξύ και C-γλυκοζυλοχρωμόνη μειώνοντας έτσι την παραγωγή οξέος στο σώμα με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η φλεγμονή. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Pharmacology and Therapeutics το 2004, η κατανάλωση αλόης μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Μια άλλη μελέτη από την ίδια δημοσίευση που δημοσιεύθηκε το 2004 ανέφερε ότι η αλόη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη σε ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις ελκωτικής κολίτιδας.

Ανοσοποιητικό

Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια στην πρόληψη των λοιμώξεων. Αυτά τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν έντονα τις ελεύθερες ρίζες που είναι επικίνδυνες για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα καλό είναι να καταναλώνετε το χυμό της. Με αυτό τον τρόπο, το σώμα σας θα αποκτήσει επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών για να μειώσει τις κακές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για πρόωρη γήρανση και καρκίνο.

Χοληστερόλη – Σάκχαρο

Οι φυτοστερόλες που περιέχει έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο πλάσμα, συμπεριλαμβανομένου του αθηρογόνου κλάσματος LDL. Οι μηχανισμοί δράσης με τους οποίους η αλόη βέρα ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος είναι άγνωστες, αλλά έχει προταθεί ότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με την ινσουλίνη. Πιστεύεται ότι η Αλόη διεγείρει τη σύνθεση ινσουλίνης ή την απελευθέρωσή της από τα β-παγκρεατικά κύτταρα.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Αγγειολογίας παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με την πιθανή επίδραση της αλόης στις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη. Πέντε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από αθηρωματική καρδιακή νόσο ή διαβήτη άρχισαν να καταναλώνουν αλόη και ψύλλιο, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων, των λιπιδίων και των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, ενώ η HDL (καλή χοληστερόλη) αυξήθηκε. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βελτιώθηκαν στους διαβητικούς.

Σύμφωνα, τέλος, με το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering, ο χυμός αλόης έχει μελετηθεί για πιθανές επιδράσεις στην ψωρίαση και άλλα δερματικά προβλήματα, καθώς επίσης στην δυσκοιλιότητα και στον διαβήτη.

Στην Ελλάδα, ο χυμός αλόης παράγεται αυτούσιος μέσω βιολογικής καλλιέργειας από την Kaloe σε χωράφια της Νοτίου Ελλάδος, όπου επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του φυτού και τη διατήρηση όλων των ανωτέρω θρεπτικών συστατικών.