You are currently viewing Υπέρταση: Οι φυσικές ουσίες που προστατεύουν την καρδιά

Υπέρταση: Οι φυσικές ουσίες που προστατεύουν την καρδιά

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, το κάπνισμα και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, προκαλούν κάποιας μορφής «τραυματισμό» στο ενδοθήλιο. Αυτός ο τραυματισμός δίνει την ευχέρεια στη χοληστερόλη να «τρυπώσει» κάτω από το ενδοθήλιο και να δημιουργήσει τα πρώτα εμφανή σημάδια της αρτηριοσκλήρυνσης. Στην συνέχεια και με την πάροδο των ετών αυξάνεται η συγκέντρωση των λιποειδών. Στα σημεία αυτά μαζεύονται και άλλα κύτταρα, υπάρχει και εναπόθεση ασβεστίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, η οποία προκαλεί στένωση στην αρτηρία. Είναι φανερό ότι μία τέτοια στένωση εμποδίζει την αρτηρία από το να τροφοδοτεί με αίμα τα διάφορα όργανα όπως την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα πόδια κ.λπ.

Ο Russel Ross, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ήδη το 1973 είπε ότι η αρτηριοσκλήρυνση ξεκινά από μικροτραυματισμό του ενδοθηλίου που καλύπτει εσωτερικά την αρτηρία. Συγκεκριμένα είπε ότι «η αρτηριοσκλήρυνση είναι ξεκάθαρα μια φλεγμονώδης ασθένεια». Ο σχηματισμός της αθηρωματικής πλάκας είναι μια προσπάθεια του σώματος να αντιμετωπίσει την φλεγμονή.

Φυσικές ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν τις αλλοιώσεις των αγγείων ή να βελτιώσουν την ελαστικότητα και την λειτουργία τους είναι:

Astaxanthin: Η Ασταξανθίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με δράση τόσο σε λιπώδες όσο και σε υδατώδες περιβάλλον. Η αντιοξειδωτική της δράση είναι 500 φορές πιο ισχυρή από εκείνη της βιταμίνης Ε, 550 φορές πιο ισχυρή από του Πράσινου Τσαγιού, 800 φορές από του Q10 και 6.000 φορές από της βιταμίνης C. Λόγω της δράσης της κατά των ελευθέρων ριζών, προστατεύει τα λιπίδια από την υπεροξείδωση και μειώνει την οξειδωτική βλάβη της LDL (ως εκ τούτου μειώνει τον σχηματισμό αρτηριακής πλάκας), των κυττάρων. Επίσης μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνει την αρτηριακή πίεση, διότι επιδρά στο μονοξείδιο του αζώτου και δρα ως μυοχαλαρωτικός παράγοντας.

Κερσετίνη: Η Κερσετίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και ένα από τα καλύτερα αντιισταμινικά. Επίσης είναι αντιφλεγμονώδης και έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων, την οξείδωση των LDL και την αρτηριοσκλήρυνση.

Ρεσβερατρόλη: Η Ρεσβερατρόλη επιβραδύνει το γήρας, τόσο σε γονιδιακό όσο και σε μεταβολικό επίπεδο. Ειδικότερα χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η Ρεσβερατρόλη μειώνει τις φλεγμονές και τις ερυθρότητες, βελτιώνει την μικροκυκλοφορία των ιστών, διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου και βελτιώνει την ποιότητα του αγγειακού τοιχώματος.

Βιταμίνη D: ο σημαντικότερος ρόλος της είναι η διατήρηση των επιπέδων Ασβεστίου. Όταν είναι απαραίτητο, η βιταμίνη D μεταφέρει το Ασβέστιο από τα οστά στο κυκλοφορικό σύστημα και παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τον σχηματισμό των αιμαγγείων, καθώς επίσης και τη διαίρεση των κυττάρων.

L-Carnitin: Η L-Carnitin έχει την εξαιρετική ικανότητα να βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας στον καρδιακό μυ, στο ενδοθήλιο και στους  περιφερικούς μυς. Έτσι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιακού μυός, του ενδοθηλίου των αρτηριών  και των περιφερικών μυών

ΜαγνήσιοΤο Μαγνήσιο μαζί με το Ασβέστιο είναι σπουδαίο για τη μετάδοση πληροφοριών από τα νεύρα στους μύες, ενώ δραστηριοποιεί πάνω από 300 ένζυμα που παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό. Το Μαγνήσιο εμποδίζει την πήξη του αίματος και για αυτό χρησιμοποιείται σαν προστασία για τη θρόμβωση και το έμφραγμα. Είναι αναγκαίο για την έκκριση αδρεναλίνης, βοηθά στην απορρόφηση 10% λιγότερου οξυγόνου που σημαίνει ότι η καρδιά κουράζεται λιγότερο.

Βιταμίνη C: Μεταξύ των άλλων έχει θετική δράση στο καρδιακό και κυκλοφορικό σύστημα.  Έχει δράση κυρίως στο μεταβολισμό των λιπιδίων, στον τόνο των αγγείων, στην πίεση καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία του συνδετικού ιστού. Η βιταμίνη C ως αντιοξειδωτικό μειώνει την υπεροξείδωση των λιπαρών οξέων που προέρχονται από ελεύθερες ρίζες, την LDL χοληστερίνης και έτσι μειώνει τη δημιουργία πλακών στα αιμοφόρα αγγεία.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα τοιχώματα των αρτηριών από σκλήρυνση και αθηρωματώδεις πλάκες. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και προστατεύει την χοληστερόλη από την οξείδωση. Έτσι δεν δημιουργούνται ξανθωματικές βλάβες οι οποίες διαβρώνουν τα κύτταρα.

Ο παραπάνω συνδυασμός εμποδίζει την σκλήρυνση και τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία και στην καρδιά και βελτιώνει την ποιότητα τους και την ελαστικότητα τους σε ήδη υπάρχουσες αρτηριοσκληρυντικές βλάβες. Επίσης προστατεύει τα κύτταρα του καρδιαγγειακού συστήματος από το οξειδωτικό στρες.

Ένας συνδυασμός με Κράταιγο, Πασιφλόρα, Papaver δρα απευθείας στις μυϊκές ίνες των αρτηριών, προκαλώντας αγγειοδιαστολή και βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Αναστέλλει την αγγειοσύσπαση και μειώνει τις περιφερικές αντιστάσεις. Έχει ευνοϊκή επίδραση στις λιπιδαιμικές παραμέτρους.

Επιδρά συνολικά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα, τονώνει τον νευρικό ιστό, ανακουφίζει από τις εντάσεις και έχει αγχολυτική και ηρεμιστική δράση. Η αποτελεσματικότητά του στηρίζεται στη σύνθεση τριών ηρεμιστικών βοτάνων που συνδυάζονται με όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών.

Κράταιγος: πλούσιο σε φλαβονοειδή και προανθοκυανίδες που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα στα αιμοφόρα αγγεία. Τα φλαβονοειδή και οι προανθοκυανίδες ανταγωνίζονται τη δράση του ενζύμου ελαστάση, το οποίο διασπά την συνοχή του συνδετικού ιστού. Επίσης περιέχει σαπωνίνες, γλυκοσίδια, οξέα (ανάμεσά τους και ασκορβικό οξύ) και ταννίνη. Είναι σημαντικό φυτό για τη φυσιολογική υγεία και λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Έχει χαλαρωτικές δράσεις στο καρδιαγγειακό, διαστέλλει την στεφανιαία και τις περιφερικές αρτηρίες μειώνοντας την πίεση του αίματος, μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων και ανακουφίζει την στηθάγχη.

Πασιφλόρα: περιέχει αλκαλοειδή (συμπεριλαμβάνεται η αρμίνη, η αρμάνη, και η πασιφλορίνη) γλυκοσιδικές φλαβόνες, στερόλες και φλαβονικά, τα οποία είναι δραστικές και μη συσσωρεύσιμες στον οργανισμό ηρεμιστικές ουσίες που δεν προκαλούν νύστα. Δρα ως σπασμολυτικό, παυσίπονο και υποτασικό.

Papaver: περιέχει αλκαλοειδή, κυρίως μορφίνη, κωδεΐνη, παπαβερίνη, ρεαδίνη, ναρκοτίνη, μαλακτικές ουσίες με ιδιότητες στυπτικές και ηρεμιστικές και ταννίνες. Μαλακώνει τους πόνους και τους σπασμούς, έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και βελτιώνει την πέψη.

Όλο το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β ενισχύει τη δράση στο νευρικό σύστημα, ρυθμίζοντας τον νευροφυτικό τόνο του παρασυμπαθητικού και την πίεση του αίματος. Για υπερευαίσθητα άτομα, με εύκολες αλλαγές διάθεσης. Ανεβάζει τη διάθεση, τονώνει το νευρικό σύστημα. Χρήσιμο σε νευρασθένειες ή νευροπάθειες. Αυξάνει τη δύναμη του νευρικού συστήματος.

Για υπερτασικά άτομα, ρυθμίζει αρτηριακή πίεση, ενδυναμώνει καρδιακή λειτουργία, βελτιώνει κυκλοφορία αίματος. Βοηθά σε υπερλειτουργίες οργάνων, νευρικές καταστάσεις, σε υπερκινητικά άτομα. Μειώνει την υπερέκκριση αδρεναλίνης και τους σπασμούς σε εσωτερικά όργανα. Μειώνει την αγγειοσύσπαση και τις περιφερικές αντιστάσεις. Χρήσιμο για άτομα με άγχος κάτω από πίεση, π.χ. φοιτητές, στελέχη κ.λπ.