Η αλόη είναι απλά ένα φυτό. Εκ πρώτης όψεως μάλιστα όχι και τόσο σαγηνευτικό, καθώς θυμίζει κάκτο.
Ετυμολογικά, η λέξη προέρχεται από την εβραϊκή «alloeh» και σημαίνει πικρή και λαμπερή ουσία, ενώ η λέξη βέρα (vera) έχει τη ρίζα της στη λατινική και σημαίνει αληθινός, γνήσιος. Η αλόη βέρα είναι ένα πανάρχαιο φυτό, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει σημαντικές θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες.
Υπάρχουν περισσότερα από 360 είδη αλόης. Ωστόσο, μόνο πέντε από αυτά έχει αποδειχτεί ότι ωφελούν την υγεία. Η Aloe Barbadensis Miller, ή απλούστερα όπως είναι ευρέως γνωστή, Αλόη Βέρα, είναι το πιο ισχυρό και διαδεδομένο είδος.
Η ιστορία της Αλόης μας πάει αιώνες πίσω εκεί που ο άνθρωπος τη χρησιμοποίησε ως θεραπευτικό φυτό, λόγω της σπουδαίας ικανότητάς της να θεραπεύει και να επουλώνει τραύματα, εγκαύματα και τσιμπήματα. Λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δύο φορές θεραπεύτηκε από το χυμό της Αλόης, ενώ ο Χριστόφορος Κολόμβος σε όλα τα ταξίδια του μετέφερε στα πλοία γλάστρες αλόης, προκειμένου οι ναυτικοί του να αποφύγουν το σκορβούτο(έλλειψη Βιταμίνης C). Επίσης είναι γνωστό πως και άλλες εκατοντάδες ιστορικές προσωπικότητες γνώρισαν και χρησιμοποίησαν την αλόη, όπως για παράδειγμα η Βασίλισσα Κλεοπάτρα, ο Ιπποκράτης και άλλοι πολλοί.
Η καλλιέργεια της Αλόης είναι αρκετά απλή υπόθεση. Φτάνει να ευνοεί το έδαφος αλλά και το κλίμα. Η αλόη μπορεί να αναπτυχθεί σε πετρώδη και ξερά εδάφη, τα οποία θα πρέπει να αποστραγγίζονται εύκολα. Σε αυτό βοηθάει και ο παράγοντας του επικλινούς εδάφους.
Σύμμαχοι και αρωγοί του φυτού είναι ο ήλιος, το φως και ο αέρας. Δεν ευδοκιμεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε μέρη που το χειμώνα έχει πολύ χιόνι. Γενικώς, συνιστάται η Αλόη να καλλιεργείται σε παραθαλάσσιες περιοχές με θερμό κλίμα, έτσι ώστε το φυτό να μην αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα δικά του φυσικά αποθέματα.
Η ελληνική γη και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια ποιοτικής και δραστικής αλόης. Καλό θα ήταν ωστόσο, προκειμένου να φυτευτεί η αλόη, να αποφεύγονται οι μήνες που βρίσκονται στη καρδιά του χειμώνα. Η φύτευσή της πραγματοποιείται σε ευθείες σειρές των 75 εκατοστών, διάσταση που επιτρέπει τη σωστή ανάπτυξη του φυτού. Και μεταξύ των φυτών, ωστόσο, η σωστή απόσταση που πρέπει να έχουν είναι και πάλι τα 75 εκατοστά.
Η ιδανική ηλικία της αλόης, όπου πλέον μέσα στα φύλλα της είναι έτοιμα όλα τα πολύτιμα συστατικά της, για συγκομιδή και επεξεργασία, είναι περίπου τα τέσσερα χρόνια. Σε αυτή την ηλικία περιέχονται στα φύλλα της σε μορφή τζελ όλα εκείνα τα συστατικά που την κάνουν από μόνη της να αποτελεί ένα «φυσικό» φαρμακείο.
Το τζελ της αλόης περιέχει 200 και πλέον συστατικά που κάνουν αυτό το φυτό να είναι τόσο μοναδικό. Εν ολίγοις, λοιπόν, αυτό που κάνει την Αλόη φυτό – «θαύμα» είναι ο θησαυρός που κρύβει στα σκληρά, χυμώδη και σαρκώδη φύλλα της! Περισσότερα από 200 βιολογικά – ενεργά- ζωτικά-θρεπτικά συστατικά συνυπάρχουν και αλληλοενισχύονται ,έτσι ώστε να αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο υγείας για τη πρόληψη, επιδιόρθωση βλαβών και τη βελτίωση αισθητικών και οργανικών προβλημάτων. Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα, πολυσακχαρίτες, λιγνίνη, μαλλικό οξύ, λιπαρά οξέα, ανθρακινώνες, στεροειδή και άλλα λειτουργούν ως ομάδα.
Η Αλόη έχει ένα μυστικό. Αυτό είναι η συνεργιστική δράση των συστατικών της! Τα χημικά φάρμακα έχουν μόνο μια δραστική ουσία (μία κατηγορία μορίων) και άλλα έκδοχα. Στα φυτά, επομένως και στην Αλόη έχουμε έναν μεγάλο αριθμό μορίων που συνυπάρχουν αρμονικά. Άλλα για τη φλεγμονή, άλλα για την άμυνα, άλλα για καλλυντική χρήση κτλ.
Γιατί να πίνουμε Αλόη;
Η Αλόη σαν φυσικός χυμός λαμβανόμενος σε μικρή ποσότητα καθημερινά, βοηθάει στην πρόσληψη, αποκατάσταση ή καταπράϋνση περίπου 100 διαφορετικών ασθενειών.
Σε γενικές γραμμές η Αλόη βοηθάει στα εξής:
– Προλαμβάνει και μειώνει τις αρθριτικές φλεγμονές. Έχει επιδιορθωτική και παυσίπονη δράση, ενώ βελτιώνει και την κινητική λειτουργία μυών και αρθρώσεων.
– Έχει μυκητοκτόνων και αντιμικροβϊακή δράση, ενώ δρα προληπτικά σε περιπτώσεις γρίπης, κρυώματος και λοιμώξεων του αναπνευστικού.
– Βελτιώνει σημαντικά την πέψη και την αφομοίωση των τροφών. Ρυθμίζει την εντερική χλωρίδα και λειτουργία. λειτουργεί ευεργετικά για κολίτιδες, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, έλκος στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και λοιπά.
– Είναι ισχυρότατη πηγή βιταμινών Ε, C, A, B1, Β2, Β3 (νιασίνη), Β6, Β12, φολικού οξέος. Επίσης είναι σημαντικότατη πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ενζύμων και αμινοξέων. Υπάρχουν 22 αμινοξέα στο σώμα μας τα οποία αποτελούν τους λίθους που κατασκευάζεται η πρωτεΐνη του κρέατός μας. Οκτώ από αυτά δεν παράγονται από τον οργανισμό μας γι’ αυτό και ονομάζονται απαραίτητα και πρέπει να λαμβάνονται από την τροφή. Δεκαοκτώ αμινοξέα βρίσκονται στο τζελ της αλόης βέρα, μεταξύ των οποίων και τα οκτώ απαραίτητα! Είναι χαρακτηριστικό πως η Αλόη αποτελεί τη μοναδική φυτική πηγή βιταμίνης B12.
– Τέλεια αναζωογονητική και αναπλαστική δράση σε κακώσεις του δέρματος (τραυματισμοί, εγκαύματα κτλ), αλλά και σε δερματοπάθειες (ακμή, ψωρίαση, έρπις ζωστήρ, κηλίδες κ.ά.)
– Λειτουργεί αντιγηραντικά καθώς καταπολεμάει την τοξίνωση, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει άριστη ενυδάτωση. Αυξάνει τοπικά την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την ελαστικότητα και την ενίσχυση της λάμψης της επιδερμίδας του προσώπου μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής των ινών ελαστίνης και κολλαγόνου.
– Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, κυρίως στο επίπεδο των μικρών τριχοειδών αγγείων, εκεί δηλαδή που γίνεται η ανταλλαγή οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων για τα κύτταρά μας.
– Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματός μας. Όταν τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών υπερβαίνουν τα φυσιολογικά λειτουργούν καταστροφικά για τα κύτταρα μας. Η Αλόη καθαρίζει τα όργανα και βελτιώνει τη λειτουργία τους.
– Χαρίζει τόνωση και αυξημένα επίπεδα ενέργειας, ενώ φροντίζει για την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
– Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με αποτέλεσμα να καταστέλλει ή να αναστέλλει φλεγμονές παντού στο σώμα χωρίς παρενέργειες.
– Παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των αυξημένων τιμών Αρτηριακής Πίεσης, της χοληστερόλης, αλλά και των τιμών σακχάρου σε περιπτώσεις διαβήτη.
– Ανάμεσα στα πολλά ακόμα, σαν ένα τελευταίο που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε, συμπληρώνουμε την αντιαλλεργική δράση της, αλλά και τη συμβολή της στην οδοντική και στοματική υγιεινή.
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την Αλόη
Η Αλόη είναι το μοναδικό φυτό – βότανο που είναι 100% βιοχημικά συμβατό με το ανθρώπινο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι αποτελείται από τα ίδια στοιχεία που συνθέτει και το σώμα μας. Για αυτό και τα πλεονεκτήματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κάθε οργανισμός παίρνει αυτά που έχει ανάγκη, αυτά που του λείπουν.
Ερευνητές προσπάθησαν να αναπαραγάγουν το τζελ της αλόης, συνδυάζοντας τα συστατικά της σε τεχνική – χημική μορφή, χωρίς να το καταφέρουν.
Το 25% όλων των φαρμάκων περιέχει συστατικά της Αλόης, ενώ πληθώρα καλλυντικών προϊόντων περιέχουν ως βασικό τους συστατικό την Αλόη(πλούσια σε Βιταμίνη Α)
Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η Αλόη απορροφώνται στο σύνολό τους από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η Αλόη είναι ιδανική για χορτοφάγους, καπνιστές, αθλητές, άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα, αλλά επίσης και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.