You are currently viewing Πώς επηρεάζουν την υγεία μας τα συστατικά της αλόης;

Πώς επηρεάζουν την υγεία μας τα συστατικά της αλόης;

Η αλόη βέρα είναι ένα πανάρχαιο και μοναδικό φυτό, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει σημαντικές θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Το ζελέ που βρίσκεται στο εσωτερικό των φύλλων της περιέχει 200 και πλέον θρεπτικά συστατικά, τα οποία συνυπάρχουν και αλληλοενισχύονται, αποτελώντας έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία και ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η ιστορία της μας πηγαίνει αιώνες πίσω, εκεί που ο άνθρωπος τη χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό φυτό, λόγω της σπουδαίας ικανότητάς της να θεραπεύει και να επουλώνει τραύματα, εγκαύματα και τσιμπήματα.

Στην αρχαιότητα την αποκαλούσαν «Bότανο της Αθανασίας», ενώ είναι γνωστό ότι εκατοντάδες ιστορικές προσωπικότητες αξιοποιούσαν τις ιδιότητες της αλόης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χριστόφορου Κολόμβου που μετέφερε στα πλοία του γλάστρες αλόης, ώστε οι ναυτικοί του να αποφύγουν το σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C). Επίσημα όμως οι ευεργετικές ιδιότητες του φυτού επικυρώθηκαν το 1959 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των HΠA (FDA).

Τα δυνητικά δραστικά συστατικά της, τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, είναι πολλά και λειτουργούν ως εξής:

1. Βιταμίνες: Περιέχει A (beta-carotene), C και E, οι οποίες είναι γνωστές για τις αντι-οξειδωτικές τους ιδιότητες, καθώς και B12, φυλλικό οξύ και χολίνη.

2. Ένζυμα: Περιέχει 8 ένζυμα (aliiase, alkaline phosphatase, amylase, bradykinase, carboxypeptidase, catalase, cellulase, lipase, και peroxidase), τα οποία βοηθούν στη διάσπαση σακχάρων και λιπών, ενώ η βραδυκινάση (bradykinase) συγκεκριμένα βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής όταν εφαρμόζεται στο δέρμα τοπικά.

3. Μέταλλα-Ιχνοστοιχεία: Ασβέστιο, χαλκό, χρώμιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρος, σελήνιο. Είναι υπεύθυνα για τη σωστή λειτουργία διαφόρων ενζυμικών συστημάτων σε διάφορες μεταβολικές οδούς, ενώ κάποια (όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο) έχουν και αντι-οξειδωτικές ιδιότητες.

4. Σάκχαρα: Περιέχει μονοσακχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη) και πολυσακχαρίτες (γλυκομαννάνες / πολυμανόζη). Μια γλυκοπρωτεΐνη με αντι-αλλεργικές ιδιότητες που ονομάζεται alprogen και μία νέα αντιφλεγμονώδης ουσία, η C-glucosyl chromone, απομονώθηκαν σχετικά πρόσφατα από το τζελ της αλόης.

5. Ανθρακινόνες: Περιέχει 12 ανθρακινόνες, που είναι φαινολικές ενώσεις με γνωστές καθαρτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η αλοΐνη και η εμοδίνη έχουν αναλγητικές, αντιβακτηριδιακές και αντι-ιικές ιδιότητες.

6. Λιπαρά Οξέα: Περιέχει 4 φυτικά στεροειδή (χοληστερόλη, καμπεστερόλη, β-σιτοστερόλη και λουπεόλη), τα οποία παρουσιάζουν αντι-φλεγμονώδεις δράσεις αλλά και αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες (λουπεόλη).

7. Ορμόνες: Περιέχει τις auxins και gibberellins που βοηθούν στην επούλωση των πληγών και έχουν αντι-φλεγμονώδη δράση.

8. Άλλα: Περιέχει 20 από τα 22 απαιτούμενα για τον άνθρωπο αμινοξέα και 7 από τα 8 απαραίτητα αμινοξέα (αυτά που θα πρέπει να λάβει ένας οργανισμός με τη διατροφή του). Περιέχει επίσης σαλικυλικό οξύ (αντι-φλεγμονώδεις και αντι-βακτηριδιακές ιδιότητες), λιγνίνη (βοηθάει στη διείσδυση άλλων συστατικών στο δέρμα) και σαπωνίνες (καθαριστικές και αντι-σηπτικές ιδιότητες).

Σημειωτέον ότι η χρήση της αλόης, όπως ισχύει γενικότερα και με τα βότανα, παρόλο που υποστηρίζεται από μακραίωνη παράδοση και ιατρικές θεραπευτικές πρακτικές, οφείλει να γίνεται μέσα σε αυστηρά πλαίσια και κάτω από ιατρική επίβλεψη όταν τίθεται κάποιο πρόβλημα υγείας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα βότανα, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα.