«Φυσικός σύμμαχος στην ιατρική», «Το φυτό της ιατρικής» είναι μόνο κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που έχει δοθεί – και όχι άδικα – στην Αλόη. Η αλόη και πιο συγκεκριμένα η Αλόη Βέρα Barbadensis, είναι ένα από τα πέντε είδη αλόης που χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικές εφαρμογές στην Ιατρική, ως φυσικά επουλωτικά, υπακτικά και αντισηπτικά.
Έρευνες αποδεικνύουν το πόσο πολύ σημαντική είναι για την υγεία μας και δικαιολογημένα εφόσον αποδεδειγμένα μπορεί να ανακουφίσει, να αποτρέψει και να βοηθήσει στη θεραπεία διάφορων ασθενειών και διαταραχών.
Συστατικά της αλόης
Ο χυμός της αλόης είναι γεμάτος με περισσότερα από 150 πολύτιμα θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται, καθώς οι επιστήμονες ερευνούν και ανακαλύπτουν και άλλα.
Η Αλόη Βέρα (Barbadensis Miller) διαθέτει μεγάλη ποσότητα ενεργών συστατικών. Ο πολυσακχαρίτη Αcemannan, θεωρείται το πιο πολύτιμο συστατικό της, καθώς έχει αποδεδειγμένα την καλύτερη δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για ένα από τα πιο θαυματουργά συστατικά της αλόης το οποίο:
- Βοηθάει σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας.
- Δρα σαν αντιφλεγμονώδης παράγοντας.
- Διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Βοηθάει στην εξόντωση των βακτηριδίων, ιών, μυκήτων και παρασίτων.
- Λιπαίνει τις αρθρώσεις.
- Διορθώνει τα τοιχώματα του εντέρου ώστε να μην τραβάει τοξίνες στο αίμα.
Εκτός από τον πολυσακχαρίτη Αcemannan η αλόη περιέχει τα εξής πολύτιμα συστατικά:
- Aμινοξέα: Tα οκτώ βασικά και άλλα μη βασικά
- Aνθρακινόνες:12 ανθρακινόνες βρίσκονται στο φλοιό της και έχουν αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες
- Ένζυμα: Aμυλάση, καταλάση, αλκαλική φωσφατάση κ.α
- Μέταλλα: Aσβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, νάτριο, ψευδάργυρο
- Σάκχαρα: Περιλαμβάνουν τους πιο σημαντικούς πολυσακχαρίτες οι οποίοι επιδρούν θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Σαπωνίνες: Aσκούν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες
- Στεροειδή-λιπαρά οξέα: Δρουν σαν ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.
- Βιταμίνες: η Αλόη περιέχει τις βιταμίνες C και E καθώς και β-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), ουσίες που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, των οποίων η υπερπαραγωγή σχετίζεται με χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.λ.π.)
- Πεπτικά Ένζυμα: Λιπάσες και πρωτεάσες που διαλύουν την τροφή και βοηθούν στην πέψη.
Πόσιμη αλόη: Σε ποιες παθήσεις δρα ευεργετικά;
Υγεία Πεπτικού Συστήματος
Ο χυμός της αλόης βέρα έχει πολλά οφέλη για την πέψη και είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες για τους οποίους καταναλώνεται. Η συσχέτισή του με τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους στη σύγχρονη εποχή έχει συγκεντρώσει το ερευνητικό ενδιαφέρον.
Με αποδεδειγμένα πλέον οφέλη σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος του στομάχου, η δυσπεψία και η ελκώδης κολίτιδα, βοηθά επίσης στις στομαχικές κράμπες και έχει μια θεραπευτική επίδραση σε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα.
Υπάρχουν πολλές αναφορές για ασθενείς που έχουν θεραπευτεί ή έχουν βελτιώσει τα συμπτώματα της IBS (μια δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα που τρώμε.)
Τέλος βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας του βλεννογόνου και των τοιχωμάτων του παχέος εντέρου. Λιπαίνει τις βλεννώδεις μεμβράνες με αποτέλεσμα την γρήγορη διέλευση των κοπράνων μέσω του παχέος εντέρου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη προβλημάτων δυσκοιλιότητας σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και ενυδάτωση.
Ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της αλόης βέρα είναι η ικανότητά της να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να καταπολεμά το διαβήτη. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για το συγκεκριμένο σκοπό και οι επιστημονικές έρευνες έχουν πλέον επιβεβαιώσει την ικανότητά της αυτή.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, ενώ βοηθά τον ασθενή να μην εξαρτάται από τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης.
Βοηθάει κατά κύριο λόγο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με φυσικό τρόπο. Το ζελέ του φυτού ελέγχει τη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκείνων που πάσχουν από διαβήτη.
Ρύθμιση της χοληστερίνης
Η καθημερινή λήψη πόσιμης αλόης μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης, καθώς καθαρίζει το σώμα μας και κρατά τα αγγεία ανοιχτά. Οι φυτοστερόλες οι οποίες περιέχονται στο τζελ της αλόης είναι φυτοχημικές ουσίες, που έχουν παρόμοιο χημικό τύπο και ανάλογη αποστολή στα φυτά με αυτόν της χοληστερίνης στον άνθρωπο και στα ζώα.
Επειδή οι φυτοστερόλες και η χοληστερίνη έχουν παρόμοιο χημικό τύπο, ο ανθρώπινος οργανισμός «ξεγελιέται» και αναγνωρίζει τις φυτοστερόλες ως χοληστερίνη, με συνέπεια να παράγει λιγότερη.
Όταν λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα με τις τροφές, συναγωνίζονται τη χοληστερόλη καταλαμβάνοντας αντ’ αυτής θέση στους οικείους υποδοχείς. Έτσι, η χοληστερόλη των τροφών δεν μπορεί να απορροφηθεί κανονικά, οπότε αποβάλλεται αναλλοίωτη και ελαττώνονται τα επίπεδά της στο αίμα.
Άλλες θεραπευτικές δράσεις:
- Η γέλη που συλλέγεται με την πίεση των φύλλων, είναι ένα εξαιρετικό επουλωτικό των πληγών, αλλά και θεραπευτικό των εγκαυμάτων, που προέρχονται, κυρίως, από καυτά υγρά και τον ήλιο.
- Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δρώντας κατά των ελεύθερων ριζών.
- Δρα ενάντια στα βακτηρίδια, μύκητες και παράσιτα.
- Βελτιώνει το μεταβολισμό και τη λειτουργία των κυττάρων.
- Διεγείρει τη δραστηριότητα του μυελού των οστών.
- Διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών για την απελευθέρωση κολλαγόνου.
- Λιπαίνει τις αρθρώσεις.
- Έχει αντιγηραντική δράση
- Ενισχύει το αμυντικό σύστημα και δρα διεγερτικά, υποστηρικτικά και ρυθμιστικά.
- Συνιστάται για τις αιμορροϊδες, κονδυλώματα και μυρμηγκιές και στην περίπτωση ραγάδας του πρωκτού.
- Ιδανική για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, ελαττώνει το οίδημα των μαλακών ιστών και μειώνει την τάση για αιμορραγία στα ούλα.